Türkiye’nin ünlü heykeltıraş ve ressamlarından olan Ender Güzey’in Bodrum Alazeytin’de bulunan Arthill Müzesi, bu haftasonu Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı akademisyenlerine ev sahipliği yaptı. Duo Bellissimo ve Trio Araboğlu, konserde J. Mouquet, Chaminade ve Mussorgsky ‘nin ünlü eserlerini icra ettiler. Programda ilk olarak, Senem Güzey (Flüt) ve Gökçe Güven (Piyano) dan oluşan “Duo Bellissimo” grubu sahne aldı. Fransız besteci J. Mouquet’in Flüt ve Piyano için yazdığı “La Flute De Pan” adlı eseri seslendiren ikili, Pan Et Les Berges (Pan ve Çoban), Pan Et Les Oiseaux (Pan ve Kuşlar) ve Pan Et Les Nymphes (Pan ve Periler) isimli bölümlerden oluşan ve Yunan mitolojisinde kırların ve çobanların tanrısı kabul edilen yarı insan yarı keçi görünümlü Pan’ın üç değişik senaryosunu konu alır. Yaklaşık 16 dk süren eser izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
“La Flute De Pan” ın ardından yine bir Fransız kadın besteci olan C.Chaminade ‘ın Op: 107 “Concertino” isimli eseri seslendirildi. Flüt repertuvarı için oldukça önemli olan Concertino Op. 107 adlı eserini 1902 yılında Paris Konservatuvarı’nın flüt yarışması için yazmıştır. Bu yarışmada her yarışmacı daha önce görmedikleri bu eseri icra edecekler ve ona göre değerlendirileceklerdi. Bundan dolayı eserde icracının virtüözitesini sergileyebileceği birçok pasaj bulunmaktadır. Eser, dönemin çeşitli eleştirmenleri tarafından besteciliğin maskülen bir iş olarak görülmesinden dolayı cinsiyetçi ve sert eleştirilere maruz kalmasına rağmen oldukça alımlı melodileriyle bu eleştirmenlerin dahi övgüsünü ve takdirini kazanmıştır. Ayrıca bu eser ile ilgili, besteci C. Chaminade’nın âşık olduğu ama aşkına karşılık bulamadığı bir flütçü için bu denli zor bir eser yazdığı da müzik kulislerinde gerçekliği netleştirilmemiş bir hikâyedir.
Duo Bellissimo ‘nun ardından, Akın Araboğlu (piyano) , Elis Araboğlu (viyola) ve Tanju Araboğlu (viyolonsel) dan oluşan Trio Araboğlu, düzenlemesini kendi yaptıkları, ünlü Rus besteci Modest Mussorgsky’nin “ Bir Sergiden Tablolar “ isimli eseri seslendirdiler. Eser 1874 yılında besteci tarafından bir piyano süiti olarak bestelendi. Maurice Ravel’in (1875-1937) 1922 orkestra uyarlaması ile daha da tanınan eser on bölümden ve çeşitlemeli bir Promenade temasından oluşur. Eser bestelenişinden bir yıl önce hayatını kaybeden Rus mimar ve ressam Viktor Hartmann’ın (1834-1873) mimari çizimleri, sahne tasarımları ve suluboya eserlerinden ilham alınarak bestelenmiştir.Promenade teması ile başlayan eserde bu temanın tekrarlarını ve varyasyonlarını görürüz. Bu tema, sanki bir sergiye giriyormuş ve bir tablodan diğerine doğru yürüyormuş hissi yaratmaktadır. Eserin bölümleri ile ilgili detaylı bilgilere dönemin en saygın Rus eleştirmeni Vladimir Stasov’un (1824- 1906) betimlemelerinden ulaşılabilir. Bu betimlemeler bize kayıp tabloların neyi anlattığına ve neye benzediğine dair bilgiler verir. Bugün, esere ilham olan 11 tablonun beşi kayıptır.
Oldukça seçkin bir dinleyici kitlesine sahip konserde, Duo Bellissimo ve Trio Araboğlu’nun performansları çok beğenilmiş hatta dakikalarca ayakta alkışlanmıştır. Konser programının konuları ile bütünleşen Arthill Müzesi’nin değerli sanat eserleriyle dolu büyülü ortamı dinleyicilerin güzel anılarında yerini aldı.