İlk kez 2010 yılında düzenlenen Mardin Bienali’nin altıncısının açılışı 10 Mayıs Cuma günü yapıldı!
14 yıllık geçmişi boyunca Mardin’i çağdaş sanatın merkezlerinden birin haline getirmek ve bölgeye sanat aracılığıyla yeni kazanımlar sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Sanata ve sanatçılara, cağdaş sanat aracılığıyla yeni bir buluşma alanı yaratılmaktadır. Mardin’de yer alan mevcut sanat birikimi ile Mardin’in eşsiz mimarisi ve kültüründe katılımcılara hem yeni sanat deneyimleri sunulurken hem de Mardin’in yerel dokusunu tanıma imkanı sağlamaktadır.
Daha Uzaklara / Katastema
Açılışı 10 Mayıs Cuma günü yapılan bienalin konusu, “Daha Uzaklara” anlamına gelen “Katastema” kelimesinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Altıncı Mardin Bienali’nin konsepti hakkında, bienalin Küratörü Ali Akay şu sözleri sarf etmektedir:
“Bizim özgürlüklerimize set koyan yoğunlaşmaların bizi sarmalayan yapısından çıkma ihtimallerini bulmak ve toplumların küreselleşmiş geçmişine bakmak üzere nereye doğru bakışımızı çevirebiliriz?Aşmış olduğunu düşündüğümüz, bizi kıskıvrak yakalayan açık kafeslerin içindeki yeniden kimlikçi hale giren bir dönemden geçmekteyiz. Doğaya, kültüre (antroposen ve kapitalosen), bitkilere, hayvanlara ve başka insanlara, etnisitelere, milletlere, sınıflara, bölgelere post-kolonyal ve feminist, kesişimsel, de-kolonyal yapıbozum bağlamında ırkçılığa karşı mücadeleyi nasıl “birlikte var olma haline çevirebiliriz ?
Hiç birini yadsımadan ve sürekli bir şekilde bunlarla mücadeleyi sürdürerek bu sorunların üzerinden, nasıl bıkmadan ve mücadeleyi bırakmadan geçerek, bunları aşabiliriz ve daha “uzakları” hayal etmeyi öngörebiliriz ?
Bugün toplumlardaki aile ilişkilerindeki (tek ebeveynli aileler, birden çok süre giden evlilikler ve bunlardan doğan çok çocuklu aileler, kan bağı olmayan aile ilişkilerindeki artış) ve teknolojik (yapay zeka, dünyasal, robotlaşma ve enfortmatikleşme) değişim ve dönüşümleri nasıl örgütleyebiliriz ?
Özellikle dünyasal güncel durumdan nasıl çıkabiliriz ve canlılar arasında “müzakereci bir demokrasiyi” (insani olduğu kadar diğer canlıları da bir “Şeylerin Parlamentosu” fikrinde) nasıl iletişime sokabiliriz ?
6. Mardin Bienali sanatsal olarak gözlemleme, düşünme ve yaratma önerisi olarak bu sorunlar üzerinde duracak. Adım adım yürünecek topraklarda daha uzakları hedefleyerek bu sorunların üzerinden geçmeyi ve yaşamakta olduğumuz dönemi aşmayı nasıl düşünebiliriz?”
Mardin Bienali Küratörü Ali Akay
Bienal Mekanları
Bienal, bu yıl mekan olarak; Alman Karargahı, Tasarım Vakfı Galeri, Develi Han, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Tasarım Vakfı Meydan Galeri, Dabakoğlu Evi, Kervansaray ve Marangozlar Kahvesi’ni kullanıyor.
Alman Karargahı’nda bienal açılışında konuşan Ali Akay, “Mardin’in rüzgarı ve havası, bienalin kavramsal çerçevesini düşündüğümde ilk aklıma gelen ögeler. Bunların yanı sıra şehrin yerelliği, mimarisi, dokusu, merdivenleri, labirentimsi hali… Fakat karşımızdaki ovaya baktığımız zaman tüm zorluklar ortadan kalkıyor diye düşünüyorum. Bu ovanın varlığı bizi, uzağa doğru, bakmaya doğru, ufuk çizgisine doğru götürüyor. Bizi Mezopotamya’nın en uzun noktasına doğru çekerken, aynı zamanda geleceğe doğru da taşıyabiliyor” dedi.
Ali Akay’ın konuşmasının ardında Murat ve Esma Ertel’in performansı gerçekleşti.
Bienal Sanatçıları
Fransa, İtalya, Fas, ABD, Arjantin, Hollanda, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi birçok ülkeden farklı sanatçıların yer almaktadır. Bienal Sanatçıları; Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Allan Sekula, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen, Bouchra Khalili, Brice Dellsperger, Bruno Serralongu, Büke Uras, Cevdet Erek, Claire Fontaine Kolektifi, Claude Closky, Erik Bullot, Esma Ertel ve Murat Ertel, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, Laurent Grasso, Le Peuple Qui Manque Kolektifi, Liam Gillick, M/M (Michael Amzalag ve Mathias Augustyniak), Michele Ciacciofera, Mika Rottenberg, Nasan Tur, Nil Yalter, Özlem Altın, Rafael Lain – Angela Detanico, Sarkis, Serkan Özkaya, Seza Paker, Tarek Atoui, Ugo Rondinone, Thierry Kuntzel, Ulay (Frank Uwe Laysiepen), Victor Burgin, Yıldız Moran ve Yüksel Arslan.
Altıncı Mardin Bienali 10 Haziran’a kadar tüm mekanlarda haftanın tüm günleri sabah 10:00’dan akşam 17:00”a kadar ziyaret edilebilir.