Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM) ve Artkolik Sanat ve Eğitim Platformu işbirliği ile hayata geçecek olan “Sanat Tarihinde Kadın Sertifika Programı” 20 Mayıs 2024’te başlıyor. 8 ders olarak programlanan serinin 7 dersi, ülkemizin alanındaki seçkin eğitmenleriyle, çevrimiçi gerçekleşirken, son ders ve Final programı Nurol Holding ev sahipliğinde, Nurol Holding ev sahipliğinde, 13 Haziran 2024’te yüz yüze Sheraton Ankara Otel’inde gerçekleştirilecek. Kapanış programında katılımcılara sertifikaları KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından takdim edilip, Nazlı Keçili’nin Zorlu PSM’de gerçekleştirmekte olduğu Artkolik Buluşmaları, Ankara’da ilk kez, global çapta takdir edilen sanatçımız Murat Karahan’ın katılımıyla yapılacak ve sanatçının ilham veren hikayelerini dinleme, kendisiyle buluşma fırsatı yakalanırken, bir çay daveti de sunulacaktır. Kapanış seremonisi kapsamında, Tohumluk Vakfı’nın tümü kadın sanatçılardan oluşan ‘Sandıktan Sanata’ karma resim sergisindeki kadın emeğiyle oluşturulan eserler de sergilenecektir.
PS: Final programına fiziksel olarak katılamayan katılımcıların sertifikaları adreslerine gönderilecektir.
Eğitim Tarihi / Süresi: 20.05.2024 – 13.06.2024 Toplam: 21 Saat
Lokasyon: Çankaya Üniversitesi Online Platform
Kayıt linki: https://sedambasvuru.cankaya.edu.tr/Account/Register
Program Bilgisi: https://sedam.cankaya.edu.tr/notice/sanat-tarihinde-kadin-sertifika-programi/
İletişim: 0312 233 14 60 , 0530 366 33 83 nolu telefonlardan veya egitim@artkolik.net bize ulaşabilirsiniz.
Eğitim İçeriği:
Sanat tarihinin köklerinde kadın sanatçıların yaşadıkları zorlukları ve var olma çabalarını keşfedeceğimiz bu seminerde, akımlar boyunca kadınların ne kadar görünür olabildiği üzerine tartışılacaktır. Linda Nochlin’in çok konuşulan ve tartışılan makalesi ‘Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?’ başlıklı makalesinden de hareketle, kadınların sanat alanında görünür olamama sebepleri toplumsal, siyasal ve kültürel olgularla birlikte tartışılacaktır. Bu seminerde Rönesans, Barok, Rokoko, Modern Sanat, Çağdaş Sanat dünyasında kendine yer edinebilmiş sanatçıları ve eserlerini inceleyeceğiz. Son derslerde Türk resim ve heykel sanatında kadın sanatçıların varlığını ülkemizdeki toplumsal ve siyasal dalgalanmalarla birlikte ele alacağız.
Süre:
21 Saat / 3.5 Hafta
Pazartesi / 19:00 – 22:00
Perşembe / 19:00 – 22:00
Eğitim Ücreti: 5.500TL
Sertifika:
Programa %80 oranında devam koşulu sağlayan ve katılımcılarımız, Katılım Belgesi almaya hak kazanacaklardır.
Modül İçeriği:
- Rönesans ve Kadın: 20 Mayıs Pazartesi 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Dr. Feride Çelik
- Barok ve Kadın: 23 Mayıs Perşembe 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Buket Şakarcan
- Rokoko ve Kadın: 27 Mayıs Pazartesi 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Buket Şakarcan
- Modern Sanat ve Kadın: 30 Mayıs Perşembe 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Dr. Feride Çelik
- Çağdaş Sanat ve Kadın: 3 Haziran Pazartesi 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Dr. Feride Çelik
6 Türk Sanatında Kadın Sanatçılar: 6 Haziran Perşembe 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Buket Şakarcan
7 Kadın Sanatçıların Sergilerdeki Temsilleri: 10 Haziran Pazartesi 19.00-22.00
Ders Eğitmeni: Ayşegül Sönmez
8 Davet, Sergi, Murat Karahan ile sohbet, Sertifika Tören: 13 Haziran Perşembe 15.00-16.30
Mekan: Sheraton Ankara Otel
Sık Sorulanlar:
-Eğitim sonunda verilecek katılım sertifikası için sınava girmem gerekiyor mu?
Hayır gerekmiyor. Program derslerine katılımınız yeterlidir.
-Eğitim programı hangi dilde olacaktır?
Türkçedir.
-Online derse saatinde katılamazsam bu derse nasıl erişebileceğim?
Dersi saatinde takip edemediğiniz takdirde online eğitim sisteminde yer alacak şekilde geçmiş derslerinizi izleyebileceksiniz.
Eğitmenler:
Buket Baykal Şakarcan
Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladığı lise hayatının ardından, Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde eğitimine devam etti. 1994 yılında “Nuri İyem Üzerine” konulu bitirme tezi ile mezun oldu. Ardından yüksek lisans eğitimini, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Osmanlı Porselen Sanatı” üzerine verdiği tez ile tamamladı. Daha sonra müzayede kataloglarının organizasyonu göreviyle Türk ressamları başta olmak üzere; Oryantalist Ressamlar, Osmanlı ve Avrupa gümüş ve porselen objeler, Beykoz Camlar gibi antika eserler üzerine uzun yıllar çalışarak katalogları oluşturdu. Batı Resim Sanatı Tarihi Dönemlerinin en ünlü sanatçılarının yaşamlarını, yapıtlarını ve özellikle Türk Resim Sanatının Tanzimat’tan, 1950′ lere kadar geçen sürecinde yaşayan sanatçıları ve başyapıtlarını Avrupa Resim Sanat Tarihi ile birlikte ele alarak, oluşturulan konular ile ilgili, seminerler vermektedir.
Dr. Feride Çelik
Lisans öğrenimini Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. Yüksek Lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümünde Prof. Dr. Marcus Graf danışmanlığında tezli olarak bitirdi. Tez başlığı “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Kapsamında: Taşınabilir Sanat.”
Işık Üniversitesi Sanat Bilimi Doktora programından Prof. Balkan Naci İslimyeli danışmanlığında “Türk Sinemasında İç Göç Filmlerinde Birey ve Mekan Algısı (1960-2009)” başlıklı tez çalışmasıyla mezun oldu.
Halen aktif olarak özel kurumlarda ve galerilerde proje bazlı sergi küratörlüğü yapmaktadır. Farklı kültür sanat platformlarında tablo okumaları ve modern sanat tarihi dersleri ve koleksiyonerlere, kurumlara sanat danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Oggusto dijital platformunda da sanat editörü ve sanat danışmanlığı görevlerini sürdürmektedir.
Ayşegül Sönmez
Ayşegül Sönmez, 1975 yılında İstanbul’da doğdu. İlk sanat yazılarına Anons Plastik Sanatlar dergisinde başladı. Duygu Asena ile Kim ve Negatif dergilerinde çalıştı. Milliyet, Sabah, Radikal ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı. İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu olup, Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Türk resminde Modernizme Rağmen Modern başlıklı Yüksek Lisans tezini tamamlamıştır. AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenliği Derneği Türkiye şubesinin başkanlığını yaptı. Uluslararası Kyoto Yarışması, felsefe dalında jüri üyeliklerinde bulundu. 2012 yılından beri bağımsız kültür sanat medya organı uluslararası ENNC üyesi Sanatatak.com’un Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenmektedir. Sayısız eğitim programları, küratoryal müzik konseri, söyleşi ve sanat etkinlikleri düzenledi. Umut Burnundan Dolaşarak (Sanatatak Yayınları), Evdeki Konuşmalar (Baksı Müzesi Yayınları), Haksız Tahrik (Alef Yayınevi) editörlüğünü yaptığı kitaplardır. Ben Ayşegül Sönmez Çağın İçinde’yi (Sanatatak Yayınları) Fransız filozof Michel Maffesoli’nin yazdığı önsözüyle 2017’da yayınladı. Belçika’da HISK’de lisansüstü öğrencilere, İstanbul’da özel bir üniversitede on yıl aralıksız lisans öğrencilerine çağdaş sanat üzerine dersler verdi. 2020 yılında Toy Tiyatro için yazdığı Take a Message to Mary isimli tiyatro oyunuyla Kültür Bakanlığı desteğini kazandı. Halen sanatatak.com’un Genel Yayın yönetmeni ve yazarı. Youtube’da İş Sanat Kanalı’nda Türkiye İş Bankası Resim koleksiyonu üzerine inceleme yapan bir YouTuber’dır. Son kitabı Çağdaş Sanat Var Mı? 2022 Kasım ayında Everest yayınlarından yayınlanmıştır.