Marina Abramović, 1988’de performans sanatçısı Ulay ile ortaklığını sonlandırmak için ünlü Çin’de Büyük Çin Seddi’nde yürüdüğü ülkeye geri dönerek ilk müze sergisini açıyor.
“Marina Abramović: Enerjiyi Dönüştürmek” başlıklı sergi, Ekim ayında Modern Art Museum Shanghai’de (MAM) açılacak. Ancak 77 yaşındaki Abramović, müze salonlarında performans sergilemesiyle tanınmasına rağmen, bu kez ziyaretçilerin sahneye çıkmasını istiyor. Abramović, sergiyi duyurduğu sanal basın toplantısında, “Bu tamamen, yüzde yüz interaktif bir sergi” dedi. “Hayatımda böyle bir sergi yapmadım.”
MAM sanat direktörü Shai Baitel, “Bu sergi belki de Marina’nın izleyicileri performansçı olmaya teşvik ettiği ilk sergisi,” diye ekledi. “O, izleyicilerden mevcut olmalarını, telefonlarını kaldırmalarını, bizimle olmalarını, bizimle kalmalarını istiyor.” Sanatçının bugüne kadarki en büyük sergisi olan bu sergi, yaklaşık olarak yüzde 75’i ilk kez sergilenen 150 eseri içeriyor.
Bunlar arasında, ziyaretçi katılımını teşvik eden 6.600 pounddan fazla minerallerden yapılmış “Geçici Nesneler” adlı heykeller bulunuyor. Abramović, pahalı cilt bakım ürünlerinde minerallerin yaşlanma karşıtı özelliklerini övse de, kristallerin dönüştürücü enerji içerdiğine inanıyor.
Eserler bakır, demir, ahşap ve Brezilya kristallerinden yapılmış. Müze ziyaretçileri, eserlerin üstünde veya altında oturarak veya durarak minerallerin enerjisini kanalize etmeyi amaçlıyor. (Eğitilmiş rehberler ziyaretçilere ne yapacaklarını söyleyecek.)
Marina Abramović’in bakır ve kuvars taşlarından yapılmış “İnsan Kullanımı İçin Bakır Yatak” adlı heykeli bir galeride sergileniyor. Parça, üstüne çıkan bir merdiveni olan bir loft yatak. Üstte bir kişi yatarken, başka bir kişi yatak çerçevesinin altına bağlı üç büyük kristalin altındaki zeminde yatıyor. “İzleyiciler kendilerini nesnelerle bütünleştirebilirler ve fiziki varlıklarını nesnelerle birleştirebilirler,” diyen Baitel, “Ve kendilerini geliştirebilir, minerallerin sunduğu niteliklerden ve iyiliklerden faydalanabilirler” şeklinde ekledi.
Abramović, “35 milyar yaşındaki jeodları kullanıyorum,” diye ekledi. “Küçük sandalyeye oturup jeoda içeriye bakabilirsiniz, sanki gezegenin midesine bakıyormuş gibi.”
Sanatçı, bu seriyi Tibet ve Çin tıbbı, spiritüalizm ve iyileşmeye dayandırdığı Çin’deki üç aylık yürüyüşünü, “Büyük Çin Seddi Yürüyüşü, Çin” (1988) olarak adlandırıyor.
Abramović, “Toprağın içinde birçok farklı mineral vardı. O tür minerallerin üzerinde yürüdüğüm her seferinde farklı bir enerji hissettim. Farklı hissettim,” diye belirtti ve demir açısından zengin hematit ve kırmızı kil ile karşılaştığını belirtti.
Ziyaretçilerin minerallerin ince etkileriyle uyumlu olmalarını beklemiyor. Sanatçı, bir çift Amerikalının bir kristal eserle 10 dakika geçirdikten sonra birbirlerine herhangi bir şey hissedip hissetmediklerini sorduğunu ve hissetmediklerini söyleyip hamburger yemeye gittiklerini gördüğünü anlattı.
Abramović, “Nesnelerle uzun süre kalmak çok önemlidir,” dedi. “Bir kas gelişimi istiyorsanız, bir antrenmandan kas geliştiremezsiniz. Her gün yaparak kasları geliştirirsiniz.”
Sanatçı, ayrıca, telepati telefonları olarak adlandırdığı heykeller üzerinde insanlara eğitim verme şansından özellikle heyecan duyuyor. “Gerçekten, herkesin telepati öğrenmesi dört yıl sürebilir, bu cep telefonlarından çok daha ucuz. Ama tabii ki kimse bunu yapmıyor,” dedi Abramović.
Bu eserlerin sanatçının iddia ettiği şekilde çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın, geçici bir performanstan daha kalıcı eserler bırakma şansı sunduklarını belirtti.
Sergi ayrıca, Abramović’in Ulay’la buluşmak için yaptığı 1.550 millik yolculuğuna ait daha önce hiç görülmemiş 1.200’den fazla fotoğrafı da içerecek. Bu, yıllar sonra bile, süreklilik arz eden performans eserinin sanatçı için şekillendirici bir deneyim olmaya devam ettiğini hatırlatan bir başka anı.
“Marina Abramović: Enerjiyi Dönüştürmek” sergisi, 10 Ekim 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında Modern Art Museum Shanghai’de görülebilir.
Kaynak: www.artnews.com. (Sarah Cascone)