Yaptıkları İŞLERLE alanlarında kendi JANRLARINI oluşturarak FARK yaratan ve ürettikleriyle ŞEHRE yepyeni bir çehre KAZANDIRAN birbirinden KREATİF isimlerle cihana bedel ŞEHRİ-İSTANBUL’a duyduğumuz aşkı KUTLUYORUZ.
Röportajlar: CANSU VAROL İZMİRLİ, ÖYKÜ BADUR
Fotoğraflar: EMİRKAN CÖRÜT
Kendinizi üç kelimeyle tanımlayabilir misiniz?
Çağdaş, duyarlı ve net.
Kültürel kimliğiniz çalışmalarınıza nasıl yansıyor?
Dünyamıza ve doğaya karşı sorum luluklarımız var. Çağdaş, aydın ve farkında bireyler olarak bizlere daha çok görev düşüyor. Çalışmalarımızda eğitimi, bilgiyi ve farkındalığı başrole koyuyoruz.
Mesleğinize en büyük katkınızın ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Yaratıcılık, iletişim ve bilginin bir arada büyük etkileri olduğunu gördüğüm reklam sektöründe yetiştim. Artkolik’i kurmamdaki en büyük etken buydu. 12 seneden fazladır sanat ve iletişim sektöründe kurumlara ve bireylere çok yönlü projeler hazırlıyoruz. Eğitimle rimizle, projelerimizle, gezilerimiz ve sergilerimizle sanata ulaşmayı, sanatı anlamayı ve sevmeyi kolaylaştırıyoruz.
Kariyerinizin en unutulmaz dönüm noktası?
Reklamcılıktan sanat iletişimine; sanırım 2000 krizi benim için dönüm noktasıdır. Büyük bir hayat ve iş tec rübesi oldu.
İçinde bulunduğunuz sektör de size en çok ilham verenler?
Sanatçıların farkındalığı, empati becerisi, duyarlılığı yüksek insanlar olmasından yanayım. Fazıl Say sadece çok büyük bir sanatçı değil, son derece duyarlı, farkında bir sanatçı. İlkokuldaki resim öğretmenim Gülsüm Karamustafa benim için çok değerli; ülkemizde ve dünyadaki sorunları ele alışı ve yaratıcılığıyla ona hayranım. Çalışmalarını hep takip ettiğim, Tür kiye’nin ilk cezaevi anaokulunu kuran Arzu Aslan hocamız benim için müthiş bir ilham figürü. Dünyadaysa Ai Wei Wei, Banksy, Louise Bourgeois çok etkilendiğim sanatçılar…
Size göre işinizi eğlenceli kılan nedir?
Müthiş bir yaratıcı dünyanın içindesiniz ve hem geçmişi hem bugünü aynı anda yaşıyorsunuz. Her seferinde farklı mesajlar, bilgiler alıyorsunuz ve farklı insanlarla tanışıyorsunuz.
Yakın zamanda geçtiğiniz bir dönüm noktasını anlatır mısınız?
Yaş ilerledikçe hayatın acımasızlığı daha görünür oluyor ve haksızlıklara müdahale edemediğinizde isyan edesiniz geliyor. Ama hayat maalesef güzellikler kadar çirkinliklerle de dolu. Bu sene etrafımdan gördüğüm bazı nankörlükler ve vahşet dolu haberler beni çok üzdü.
Önümüzdeki dönem projele rinizden bahsedebilir misiniz?
Bahçeşehir Üniversitesi ile yaptığı mız sanat ve kültür sertifikaları progra mımız beşinci senesine giriyor. Stanford Üniversitesi’nde yapay zeka eğitimi alan genç sanatçımız Sera Çamaş’ın sergisini gerçekleştiriyoruz Artkolik’te. Ayrıca sürdürülebilirlik ve iklim konusunda önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ekim sonu Paris’te moda ve sanat gezimiz var.
Bu şehirde yaşamak ve çalışmak kültürel bakış açınızı nasıl etkiliyor?
Şair, yazar ve devlet adamı Alfonso De Lamartine İstanbul için, “Eğer dünyaya yalnızca tek bir bakış atacaksanız, İstan bul’a bakmalısınız” demiş. Dünyanın en güzel, en eski şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Ders alacağımız milyonlarca olay yaşanmış bu topraklarda. Dil, din, ırk olmaksızın muhteşem bir mozaik içinde yaşamanın önemine parmak bas mamız gerektiğini her gün düşündüren, bakış açımızı tek bir yerden değil birçok taraftan alarak ilerlememiz gerektiğini gösteren bir şehir.
Hayatınızın önemli bir anında size destek olan bir kitap, sanat eseri, albüm veya film oldu mu?
Deepak Chopra’nın Başarının 7 Spiritü el Yasası her sıkıntılı anımda okuduğum bir kitap. Bu sene arkadaş tavsiyesiyle müthiş bir hayat hikayesi okudum: Alexandra Lapierre’in, JP Morgan kütüphanesinin yaratıcısı meşhur kütüphaneci Bella da Costa Greene’in hayat hikayesini anlattığı Belle Greene.
Sizce İstanbul’un en karakte ristik kültürel özellikleri neler?
Yüzlerce medeniyetin geçtiği, çok önemli iki kıtayı birleştiren bir dünya kültürleri mozaiği: Sokakta yürürken Rum meyhanesinden Ermeni pastanesi ne, Roma sarayından Bizans sarnıçlarına, Osmanlı saraylarından Mimar Sinan’ın camilerine çok önemli din ve kültür miraslarını göreceğiniz bir tarih geçidi.
www.vogue.com