Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, Notre Dame yangınından kurtarılan rölikler ve bazı taşınabilir eserlerle ilgili twitter hesabından paylaşımda bulundu. Fransız radyosuna da açıklama yapan Riester, katedralde yer alan büyük ölçekli tabloların aldığı hasarı belirlemek için çok erken olduğunu ve en kısa zamanda resimlerin restorasyonuna başlanacağını belirtti. Restorasyon uzmanlarına göre katedralin eski ihtişamına kavuşabilmesı için 10 ila 15 yıl ve yüzlerce milyon euro harcanması gerekiyor.
İlk belirlemelere göre katedralden hafif hasarla kurtulan bazı rölik ve taşınır eserlerden en önemlisi çarmıha gerilmeden önce İsa’nın başına konulduğuna inanılan “Dikenli Kutsal Taç”. Bakan Riechter kutsal tacın güvende olduğunu doğruladı.
Kurtarılan röliklerden bir diğeri de Kral IX. Louis’nin giydiğine inanılan tunik. Ölümünden sonra Katolik Kilisesi tarafından aziz ilan edilen IX. Louis aynı zamanda hıristiyanlarca kutsal sayılan dikenli tac ve gerçek çarmıhın bir parçasını büyük uğraşlar sonucu toplayan kişidir.
Katedralin rektörü Monsenyor Patrick Chauvet, ana nefte yer alan eserlerin yangın sırasında tahliye edildiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından 1630 – 1707 yılları arasında kuyumcular loncası tarafından katedrale bağışlanan “Mayıslar (Mays)” serisinden 13 resmin de kurtarıldığı düşünülüyor.
Oniki Havariler ve dört İncil yazarını betimleyen on altı bronz heykel, yangının başlamasından sadece birkaç gün önce restorasyon için katedralin kulesinden çıkarılmıştı.
13. yüzyıla tarihlenen devasa üç gül pencerenin de hafif hasarla kurtulduğu düşünülüyor. Patrick Chauvet, Meryem, İsa, çok sayıda aziz ve peygamber betimlerinin yer aldığı vitraylarda görülen kararmalar ve kurşun bağlantı panellerinin erimiş olma ihtimaline karşı pencerelerin sökülebileceğini belirtti.
Resmi adı “Emmanuel” olan fakat yaygın olarak “yaban arısı” olarak bilinen 13 tonluk çan da yangını hasar almadan atlattı. Katedralin en eski çanı olan Emmanuel’in yanı sıra Marie, Gabriel, Anne-Geneviève, Denis, Marcel, Etienne, Benoît-Joseph, Maurice, ve Jean-Marie isimli daha küçük çanların da zarar görmediği düşünülüyor.