Seminer: Tüketim Çılgınlığı ve İçimizdeki Tükenmeyen Boşluk
Eğitmen: Irmak Gültekin
Tarih: 5 Mart 2020 Perşembe
Saat: 11.00
Ücret: 200 TL (KDV Dahil)
Kayıt ve detaylı bilgi için egitim@artkolik.net veya 0212 257 10 00 ‘dan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
“Tüketim”, gittikçe artan ve yaşamlarımızı saran doğasıyla önemli bir mesele haline gelmiş bulunmakta. Farklı disiplinler kendi bakış açıları ile bu meseleye dair araştırmalar yapmakta ve açıklamalar getirmeye çalışmakta: Sosyoloji, psikoloji, işletme, ekonomi, pazarlama, halkla ilişkiler… Biz ise bu seminerde, bu meseleyi psikolojinin ve psikanalizin insana ve insana dair olana yaklaşma biçimiyle ele alacağız. “Tüketim çılgınlığı arttı!”, “O kadar tüketmeyin!”, “Aşırı tüketim kötü bir şey!” sloganlarından öteye geçip, kendimizi anlamaya çalışacağız. Kendimize, ruhsallığımıza, iç dünyamıza eğildikçe “tüketim”in bizim için ne anlamlara geldiğini, hangi ihtiyaçlarımıza tekabül ettiğini ve tüketim davranışının ardında gizlenmiş hislerimizi bulmaya çalışacağız. En sonda ise çocuklarımızla birlikte bu konuda neler yapabileceğimize dair fikirler üretmeye çalışacak, meseleyi çocuklarımızla birlikte anlamak için keyifli etkinlik önerileri bulacağız.
Bunu yaparken insanın tüketim davranışının farklı alanlardaki yansımalarına göz atacağız. Öncesinde ise insanın en insanî ihtiyaçlarını tanıyacağız.
*Anna Llenas’ın Boşluk kitabındaki hikaye anlatılacak ve konumuzla ilişkisi tartışılacaktır. Hem yetişkinler hem de çocukları için bu kitabın konuyla bağlantısındaki önem vurgulanacaktır.
Amaç, katılımcıların tüketim davranışlarında iyileşmeye dair neler yapabilecekleri hakkında fikir vermek ve kendi fikirlerini üretmeye teşvik etmektir.
Bu bölümde ise ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte bu meseleye dair neler yapabilecekleri tartışılacaktır. Örneğin çocukları ile birlikte kendi evlerinde geri dönüşüm kutuları dizayn etmek gibi etkinlikler paylaşılacaktır.
Irmak Gültekin
İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı Yetişkin alt dalında uzmanlık tez aşamasındadır. Arkabahçe Psikolojik Gelişim, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde psikolog olarak çalışmaktadır. Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir. Yanı sıra 2017 yılından beri Bilim ve Gelecek Dergisi’nin Kitapçıl Bölümü’nde yazmaktadır.