Sevgili çocuklar,
Uzaktan eğitim başladı. Sürekli dış kontrole alışmıştınız. Okullarda sizi denetleyen, sus, otur, dinle diyen dış sesler vardı. Ama artık olmayacak. Kendinizi kendi iç sesinizle denetlemek durumunda kalacaksınız. Başlangıçta bu çok kolay olmayacak. Sizi tetikleyen ve dikkatinizi çeken pek çok dış uyaran olacak. Takip ettiğin diziler, gözünün takıldığı online oyunlar, satın almayı düşündüğün ayakkabının reklamı, annenin pişirdiği kekin kokusu, babanın telefonla yaptığı iş görüşmesi, kardeşinin çığlıkları… Tüm bunlara rağmen odaklanman gereken derse dikkat vermeyi becerebilirsen, öğrenme konusunda bir adım daha ileri gitmiş olacaksın. Bu belki de senin için iyi bir antreman olacak.
- Lütfen saatini kur ve her sabah tam zamanında hazır ol! Kahvaltı etmeyi, günlük bakımını yapmayı ve pijamalarını çıkarmayı unutma!
- Bu akşamdan kendine bir çalışma mekanı kur. Mekanına yerleş. Çalışma malzemelerini hazırla ve odanın kapısını kapat.
- Başlangıçta kendini organize edebilmen için ebeveynlerinden yardım alabilirsin. Ancak birkaç denemeden sonra kendi kendini organize etmeye başlayabilirsin.
- Dersi kulaklıkla dinlemek seni dış seslerden soyutlayabilir.
- Her ders arasında bedenini hareket ettirmeye çalış. Çalışma mekanından uzaklaş. Hopla, zıpla, dans et. Acıktıysan bir şeyler atıştır.
- Yaşamında eksik olan şeyleri düşünmek yerine bu uygulamanın avantajlarının tadını çıkar. Belki de çok erken kalkmadığın, serviste zaman kaybetmediğin, kısacık dersler dinlediğin, uzun teneffüsler yaptığın, dikkatini dağıtan diğer öğrencileri görmediğin böyle bir zaman dilimini yaşamanın güzel olduğunu düşünebilirsin.
- Dersten sonra neler yapabileceğini önceden düşünüp planlarsan ve bu plana eğlence ve gelişimi (kitap okumak, egzersiz yapmak, ödev yapmak vb. yarı yarıya yerleştirirsen zamanını çok verimli kullandığını düşünerek yaşamının anlamlı ve verimli olduğunu düşüneceksin. Bu da seni mutlu edecek.
- Unutma ki iç dünyanın zenginliği kendi başına yaptıklarından hoşnut olup olmadığına bağlıdır!
- Kendi başına anlamlı şeyler yap ki sıkılma!
Hazırlayan: Olcay Güner, Klinik Psikolog, Dr.