Merhabalar, ben Ezgi Aydoğan. Dans ve Hareket Terapistiyim. Sizlerle, koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde artan endişe ve kaygının oluşturduğu stresin üzerimizdeki etkilerini ve stresinizi azaltmak için uygulayabileceğiniz basit PMR tekniğini paylaşmak istiyorum. PMR egzersizine yazının sonundaki videodan ulaşabilirsiniz.
Stres hepimizin aşina olduğu ve hayatımızda bir noktada deneyimlediğimiz gerginlik, rahatsızlık, endişe ve kaygı durumudur. Diğer bir deyişle, özellikle şu günlerde koronavirüsünden ötürü hepimizin ortak olarak hissettiği, beden ve zihnimizin verdiği tepkinin ürünü de diyebiliriz.
Bazılarımız nadiren ve hafif hissederken bir çoğumuz çok daha sık ve yoğun bir şekilde stresin yan etkilerini deneyimlemektedir. Stresin en bilinen yan etkileri ise yorgunluk, bitkinlik, bağışıklık hastalıkları ve bunun yanı sıra uyku problemleri, depresyon ve bağımlılık gibi bir çok farklı alanda hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir.
Küresel salgının yarattığı endişe ve kaygı hayatımıza yeni eklenmiş olsa da günlük rutinlerimizin içinde, ev hayatı, iş hayatı, duygusal ilişkilerimiz içerisinde defalarca strese maruz kalmakta hatta bunu hayatımızın normal bir parçası, rutini haline getirmiş bulunmaktayız.
Stres altındayken vücudumuza ne oluyor? Stres altındayken vücudumuzun metabolik dengesi diğer bir değişle homeostazisi bozuluyor. Uzun süren veya yoğun strese maruz kalan bireylerin hem vücudunda hem de beyninde ciddi zararların meydana geldiğini bilmekteyiz. Stres altındayken, Sempatik sinir sistemi(SSS) devreye giriyor. Bu sistem, vücudumuzu tehdite karşı hayatta tutabilmek için hazırlıyor. SSS’ in harekete geçmesi ile beraber ”savaş ya da kaç” mekanizması aktive oluyor.
Acil durumlarda, stres hayatımızı kurtabilir, ani bir fren yapmak veya çok hızlı koşarak kaçmak gibi. Burada stresin ne kadar faydalı olduğunu görebiliyoruz ancak stresin tetiklediği bu mekanizmaların devamlı aktif halde olması sadece fiziksel sağlığımızı degil aynı zamanda, düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı da olumsuz yönde etkilemektedir.
Güzel haber ise stres ile mücadele edebilmenin bir çok farklı yolu vardır. Ben Dans ve Hareket Terapisti olduğumdan ötürü sizlere bir beden farkındalığı egzersizi paylaşmak istiyorum. Bu sayede otomatik döngüyü tersine çevirebilir, zihnimizi ve bedenimizi rahatlatarak stresin olumsuz etkilerini azaltabiliriz.
Egzersiz için videoya tıklayabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Ty_7vdJWTfY&feature=youtu.be