Eğitmen: Nükhet Everi
Tarih: 27 Eylül 2018
Saat: 11:00 – 13:00
Süre: Tek Gün
Ücret: 120 TL (KDV Dahildir)
Bilgi ve kayıt için egitim@artkolik.biz ve 0212 257 1000 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Göbekli Tepe gezildikten sonra hayatı ve insanlık tarihi hakkındaki tüm bildiklerini sorguluyor insan.
Sonbaharla birlikte Anadolu ve Mezopotamya topraklarının kesiştiği ve “Bereketli Hilal” diye adlandırılan bölgede bulunan Güneydoğu Anadolu’nun en güzel dönemleri başlamaktadır.
Her ikisi de kaynağını Anadolu’dan alan Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında yer alan bu bölge çok eski uygarlıkların yer aldığı kadim topraklardır.
Urfa tam da bu bölgede yer alan gizemli ve kadim kentlerden biridir. Attığınız her adımda kendinizi bir açık hava müzesinde hissettiğiniz bu şehir Türkiye’nin en büyük Müze kompleksiyle ve her adımda karşınıza çıkan tarihi eserleri, şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan ve tüm dünyanın ilgisini çeken Göbekli Tepe ile misafirlerini ağırlamak için beklemektedir.
Göbekli Tepe kazı çalışmaları, kaşifi ve kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından 1994 yılından kendisinin 2014 yılında aramızdan ayrılmasına kadar sürdü.
İnsanoğlu’nun şimdiye kadarki en büyük buluşu olan Göbekli Tepe’de yapılan kazılarda tapınak oldukları düşünülen, T biçimli dikilitaşlarla döşenmiş yapılar ortaya çıktı. Bu bugüne kadar görülmemiş bir mimari stili idi ve arkeoloji dünyasını çok heyecanlandırdı. Şematize edilmiş insan biçimli ve üzerleri değişik figürlerle bezeli, ilginç ayrıntılara sahip dikilitaşlarla dolu bu yapılar, belli süre sonra içleri bilinçli olarak toprakla doldurularak kapatılmış ve yenileri inşa edilmiştir.
Bu yapıların karşısında soluğunuz kesiliyor.
Rehberimiz ve eğitmenimiz Nükhet Everi’nin bölge hakkındaki engin bilgi ve tecrübesini paylaştığı ve düzenlenecek seminer öncesi konuşma yapacağı bu seminerimizde bu yapıların nasıl bir iş gücü, nasıl bir gayretle yapılmış olduklarını kavramaya; bu taşların; metalin ve yazının olmadığı bir dönemin, yontma taş teknolojisi ile yapılmış taşlar olduğunu anlamaya çalışacağız.
Ayrıca Göbekli Tepe hakkındaki korkunç bilgi kirliliğini gideriyor olacağız.
Bu kadim toprakları bizzat görmek ve Bölge hakkında daha detaylı bilgi edinmek üzere 22-24 Ekim 2018 tarihinde 2 Gece 3 Günlük Göbekli Tepe- Urfa Gezisi düzenlemekteyiz . Gezimiz hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Nükhet Everi
İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi ve Viyana Üniversitesi’nden sonra bir müddet Küba’da yaşadı ve Küba’da çalışan ilk Türk kadını oldu.
2002-2015 yılları arasında TUREB (Turist Rehberleri Birliği) bünyesinde İRO (İstanbul Rehberler Odası) Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. “Mardin Çalışma Komisyonu” kurucusu ve başkanıdır.
2013 yılında E Yayınları’ndan yayınlanan “Mardin / Güneş Ülkesi” isimli rehber kitabı, 2014 yılında ABD Harvard ve Princeton Üniversiteleri, Kanada McGill Üniversitesi ile ABD Congress Library tarafından başvuru kitabı olarak kabul edildi. 2014’de SKAL tarafından verilen “SKALİTE Turizmde Kalite” ödülünü “Mardin / Güneş Ülkesi” kitabıyla “En İyi Turizm Yayını” kategorisinde kazandı.
2014’de E Yayınları’ndan “Sarayın Dehlizlerinde” adlı romanı yayınlandı.
2015 yılında “SKALİTE Turizmde Kalite” ödüllerinin ikincisini bu sefer “Yılın Rehberi” kategorisinde kazandı.
2017 yılında Yeşilköy Rotary Kulübü tarafından “Meslekte Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde ünlü yönetmenler Beklan Algan, Josef Szayna ve Eugenio Barba ile çalıştı. Bu süreçte iki tiyatro oyunu, bir uzun metraj film senaryosu yazdı, çeşitli söyleşileri yayınlandı.
Radyo programlarında Türkiye şehirlerini tanıttı. Fotoğraf sergileri açtı.
Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin (KMKD) kurucu üyelerinden olup, Türkiye’deki Süryani Kültür Mirası üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır.
Milliyet Gazetesi Cumartesi Eki’nde “Sırt Çantam” adlı köşesinde seyahat yazıları yazan Nükhet Everi, bildiği Almanca, İngilizce, İspanyolca, Latince, Eski Yunanca, Bizans Grekçesi, Yunanca ve Ermenice dillerinin yanı sıra Mezopotamya bölgesindeki araştırmaları için Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Süryanice ve Arapça öğrenmektedir