Seminer: Büyük Güçler, Ortadoğu Politikaları Ve Türkiye
Konuşmacı: Dr. Kazım Uğur Kızılaslan
Tarih: 6 Kasım 2019 / Çarşamba
Saat: 18.00
Ücret: 250 TL (KDV Dahil)
Detaylı bilgi ve katılım için egitim@artkolik.net veya 0212 257 1000 ‘dan bize ulaşabilirsiniz.
Ortadoğu; Türkiye’yi de kapsayan ve geniş bir alana yayılan, yüzlerce yıl savaş ve istikrarsızlıklarla boğuşmuş ve boğuşmaya devam eden, ilk medeniyetlerinde ev sahipliği yapmış olan bir coğrafya. Yeraltı zenginliklerinden savaşın aktif olarak devam etmesine kadar birçok neden ve sorun bu coğrafyada her zaman gündemde kalıyor. Orta doğuyu bu hale getiren neden veya nedenler nelerdir? Suriye meselesi Orta Doğu sorunun neresinde yer alır ? Bu sorulara İbn Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kazım Uğur Kızılaslan ile cevap arayacağımız karşılıklı olarak konuşup tartışacağımız bir seminer gerçekleştireceğiz.
Yüzyıllar boyu Ortadoğu’nun dünya politikasındaki rolü, Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında kültürel ve ekonomik bir aracı olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Uzakdoğu’dan gelen her türlü malzeme; ipek, kağıt, barut ve pusula gibi birçok şey Ortadoğu aracılığıyla Avrupa’ya ulaştırılmıştır. Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlığın doğuş yeri olması komşusu olan üç kıtada farklı ve büyük ülkeler tarafından üzerinde egemenlik kurulmasını kaçınılmaz kılmıştır.
Yirminci yüzyılda önemli petrol üretim yeri olması konumunu daha da önemli hale getirmiştir. Ortadoğu petrol kaynakları sayesinde Avrupa ile Asya’nın enerji ihtiyacının büyük bir yüzdesinin Ortadoğu’dan karşılanıyor olması bu bölgeyi dünyadaki büyük devletler arası bir rekabete dönüşmesine neden olmuştur.
Suriye ise Ortadoğu’nun bu karmaşasında merkezi konumundan dolayı tarih boyunca büyük bir önem taşımıştır. Ortadoğu’nun Akdeniz’e geçiş basamağı niteliği taşıması, büyük güçlerin ve kendi içerisindeki siyasi güçlerin büyüme projelerinin kilit noktası olarak görülmesi dünyada hiç gündemden düşmeyen bir ülke olarak kalmasına neden olmuştur.
Kazım Uğur KIZILASLAN
Boston Üniversitesi’nin İşletme bölümünden 1992 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler yüksek lisans bölümüne başladı ve Dünya Ekonomisi’nde Entegrasyon Çabaları ve KEİB Örneği teziyle ilk master eğitimini tamamladı. 1993-95 yılları arasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Mali Analiz Müdürlüğü’nde görev aldı. 1996-99 yılları arasında Başbakanlık’ta çalıştı. 1998 yılında Johns Hopkins Üniversitesi Yüksek Uluslararası Etüdler Okulu’na (SAIS) kabul edildi ve burada Uluslararası Ekonomi, Stratejik Araştırmalar ve Ortadoğu bölümlerini tamamladı.
İstanbul’a döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimime başladı. Çalışma hayatına İbn Haldun Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak devam etmekte, eğitimler vermekte ve yazarlık yapmaktadır.