Mamut Art Project genç sanatçılara tanıtmak ve gelecek yolu açma açısından çok önemli bir organizasyon ve bu sene 11. yılını kutluyor. Bir çok önemli sanatçının yolları da Mamut Art Project ‘ten geçti.
Trendyol Sanat Mamut Art Project ’in eş sponsorlarından biri olarak 26 sanatçının oyuncak tasarımlarına platform sağlıyor. Serginin gerçekleşmesinde Trendyol Sanat ile olan işbirliğiniz nasıl gerçekleşti?
Toyart.ist olarak etkileşimi ön plana çıkarmayı hedeflediğimiz“Toykontakt” projemizde önceki sergilerimizde olduğu gibi ağırlıklı olarak multidisipliner sanatçılara yer vererek sanatçı seçkimizi oluşturduk. Birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğumuz Mamut Art Project ekibinin ve Trendyol Sanat’ın desteğiyle yeni sergimiz Toykontakt’ı sanatseverlerle buluşturma imkanı bulduk. “Trendyol Sanat / Toykontakt” seçkisi aracılığıyla sergide yer alan eserleri yer ve zaman gözetmeksizin geniş kitlelere ulaşmak heyecan verici.
Sergiye paralel olarak Mamut Art Project’in oluşumu Mamut Limited ile birlikte sunulacak özel seçki için Sergide yer alan tasarım oyuncakların her birine de bir özel limitli edisyonlu olan illüstrasyon üretildi. Sadece Trendyol Sanat’ta yer alacak bu eserler, fine art baskı olarak ilgililerle buluşacak.
Oyuncakların bir sanatsal ifade olarak kullanılmasına alışık değiliz.Çocukluk anılarımızda kalan oyuncakları sanatsal bir bağlamda sergilemek sizin için ne ifade ediyor?
Sanatçıların yaratım süreci hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Oyuncaklar, zaman içinde endüstriyel bir ürün haline gelerek, üretim materyalleri ve üretim süreçleri açısından tanımlanabilir ve kategorilendirilebilir formatlara sahip oldu. Sanatçıların oyuncak formatını bir tasarım alanı olarak ele almasıyla birlikte yeni bir mecra olarak tasarım odaklı, sanatsal bir alan yaratmaya başladılar. Edisyonlu tasarım oyuncaklar, doksanlı yılların sonlarından bu yana grafik, illüstrasyon ve ağırlıklı olarak pop sürrealist akımı etkisindeki sanatçıların ilgi odağı haline gelmeye başladı. İki boyutlu dünyaların yansıması olarak tasarım oyuncaklar, sanatçıların yarattıkları konseptler içinde farklı formatlardaki sergilerle sanat galerilerinde yer almaya başlayıp, sanat koleksiyonlarına girdi. Dünyada kendi kültürünü ve sanat alanını yaratmakta olan bu yeni sanat düzlemine karşı Türkiye’deki sanatçıların ve koleksiyonerlerin de oldukça ilgi ve heyecan duyduğunu görüyoruz.
Sanatçılar, alışılagelmiş endüstriyel üretim süreçlere paralel olarak ilerlettikleri yatarım süreçlerine büyük emek ve zaman harcadılarını belirtmek gerekiyor. Ortayan çıkan işlerin fiziksel boyutları ne olursa olsun, zamana ve efora tabii bir üretim yapısına sahip. Tasarım süreçlerinin tümünü sanatçılar kendileri planlayıp ilerletiyorlar. Buna, eskiz, üç boyutlu modelleme, üç boyutlu reçine baskı ve aşamaları, renklendirme süreçleri ve özel ambalaj tasarımı dahil. Bu yeni mecrayı, tanıtıp anlatabilmek için ulaşılabilir olmasına özen gösteriyorlar.
Toyartist’in seçkilerindeki sanatçılardan bahseder misiniz? Seçkiyi hazırlarken dikkat ettiğiniz kriterler neler oldu?
Oyuncak sevenler ve koleksiyonerler için gelecek projelerinizden bahseder misiniz?
Sergilerde yer alan sanatçıların önemli bir çoğunluğu, bu güne değin kendi çizgisi ve sanatsal yaklaşımını ortaya koymuş sanatçılar. Toyart.ist olarak yaklaşımımız; Sanatçıların ortaya koydukları yaratıcı yaklaşımlarını tasarım oyuncak formatında ele alış biçimlerini sergilemek üzerine kurulu. Diğer taraftan hali hazırda bu alanda üretim yapmakta olan tasarımcı ve sanatçılara yer vererek daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlamak üzerine kurulu.
İlk sergimizden bu yana sanatçılar ve izleyenlerle heyecan verici projelerler yolumuz devam ediyoruz. Yurtiçi ve yurt dışında yapmak istediğimiz yeni projelerle tasarım oyuncak koleksiyonerlerine yeni haberler vermeye devam edeceğiz.
Bu organizasyonun içinde kişiler olarak TOYART.IST oluşumu hakkında kısaca bizi bilgilendirir misiniz? Fikir nasıl ortaya çıktı,kimlerle çalışıyorsunuz,daha önceki sergi ve temalarınız nerede ve nasıl gerçekleşti?
Bizim için tasarım oyuncaklar, hem kendi üretimlerimiz içinde yer verdiğimiz, hem de uzun zamandır takip ettiğimiz, ilgi duyduğumuz bir alan. Dünyadaki ilerleyişine rağmen Türkiye’de bir türlü yaygınlaşmadığından yakındığımız bir konu. Nedenleri farklılık gösterse de sanatçıların üretim materyallerine ulaşmaktaki güçlüğü ve dolayısıyla üretim süreçleriyle ilgili bilgi paylaşımının kısıtlı olmasına da bağlıyoruz. Son dönemde gelişmekte olan üç boyutlu baskı teknolojilerinin edisyonlu üretimleri mümkün kılmasıyla, önümüzdeki teknik bariyerin ortadan kalkabileceğini fark ettik. Bülent Gültek ve MRE (Emre Karaoğlu) olarak ilk sergi projemizle birlikte Toyart.ist oluşumunu, bir hareket olarak değerlendirerek hayata geçirdik. İlk sergimiz “Toyistila”yı HOOD Base’de gerçekleştirdik. Gördüğümüz ilgili hem bizim, hem de sanatçılar için büyük motivasyon yarattı.
İkinci sergimizi İstanbul Oyuncak Müzesi’nde “Zürafa” temasıyla, ardından Mamut Art Project ve Trendyol Sanat katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz “Toykontakt” tinasarım oyuncak sergimizi 22-26 Mayıs tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada’da sanatseverlerle buluşturuyoruz.
Röportaj Nevin Gülebaş