Christo Vladimiroff Javacheff hırslı ve azimli bir adam. Sanatçı ve vefat eden eşi Jeanne-Claude Denat de Guillebon birlikte, köprüleri, hükümet binalarını ve büyük-küçük pek çok adayı kumaşlarla sardıkları projeleri ile ünlü.
Javacheff ayrıca, New York’taki Central Park’ı 7.000’den fazla, parlak turuncu kapı ile doldurduğu, California ve Tokyo’da 2.000’den fazla dev şemsiyeler yerleştirdiği enstalasyonlarıyla da tanınıyor. Büyülü bir mühendislikle bezeli bu ilginç çalışmalar akla iki soru getiriyor: Nasıl? ve Neden?
Kader tarafından bir araya getirilmiş gibi, Christo Vladimiroff Javacheff ve Jeanne-Claude Denat de Guillebon’ın her ikisi de 13 Haziran 1935’te doğdular. Genç Javacheff, doğduğu Bulgaristan’ın komünist rejiminden kaçtı ve on yedi yılını siyasi mülteci olarak geçirdi. 1958’de, Paris’te yaşarken, gelecekteki karısı Guillebon ile tanıştı. Çift Paris’te evlendi, Manhattan’a taşındı ve mesleki bir iş birliğine başlamaya karar verdi. Javacheff sanatçı, Guillebon ise organizatör oldu.
Çiftin Manhattan’daki evi, projeleri için hâlâ operasyon merkezi işlevi görmekte. “En üst katta, sanat eserlerini yarattığım stüdyom var. Ayrıca Jeanne-Claude öldükten sonra bana miras kalan iki asistanım var; onun yeğeni ve benim yeğenim” diye anlatıyor Javacheff. Ancak ana depolama alanı, İsviçre’deki Basel’de yer alıyor. Sanatçı, uygulamaları ile ilgili de, asla galerilere özel çalışmadığını belirtiyor.
Javacheff’in, “Three Store Fronts / Üç Mağaza Cephesi” de dahil, ilk çalışmalarından bazıları, bir kez daha Belçika sanat fuarı BRAFA’da sergilenecek. “Three Store Fronts” enstalasyonu, loş aydınlatmalı üç mağazanın vitrinlerinin kumaşlarla örtülmesiyle kurulmuş. Ancak bu örtülü vitrinler zaman ilerledikçe büyüyor ve BRAFA’da dev camlara dönüşerek galerileri gezecek. Sanatçı ayrıca bu projenin, daha sonra gelen açık hava alanlarını sarma çalışmalarının da fidanları niteliğinde olduğundan bahsediyor.
1969’da Javacheff ve Guillebon, stüdyolarının ötesine geçerek, Avustralya sahil şeridini -20.000 saate yakın bir sürede, 100 işçiyle birlikte çalışarak- neredeyse 100.000 metrekarelik beyaz kumaşla kapladı. Takip eden on yılda ise, Almanya’nın Reichstag binasını, Paris’teki Pont Neuf köprüsünü ve Iseo Gölü’ndeki bir dizi adayı da kumaşlarla sardılar. Sonuncusu sadece 16 gün sürmesine rağmen 2016’da en çok ziyaret edilen sanat eseri haline geldi.