“İyilik İçin Sanat Derneği” güzel bir tesadüfle Leonardo da Vinci’nin doğum gününe denk gelen 15 Nisan 2016 tarihinde daha geniş kitleleri sanatla buluşturmak ve toplumun her kesimini kucaklayan projelere imza atmak amacıyla kuruldu. Dönem ve işleyişimiz farklı olsa da motivasyonumuzu 14. ve 17. yüzyıllar arasında İtalya’da yaşamış, sanata verdiği destekle anılan Medici Ailesi’nin motivasyonuna benzetebiliriz. Türkiye’de sanatı anlamak, tanımak ve yayılımına katkıda bulunmak adına genç sanatçıların üretimlerine destek olduğumuz projelerle bu motivasyonun kurulduğumuz günden beri giderek arttığını söyleyebilirim. Peki Türkiye güncel sanatının yayılımına ve sanatçılara destek vermek için neler yapıyoruz? Öncelikle her hafta düzenli olarak organize ettiğimiz sanatçı atölye ziyaretlerinden bahsetmeliyim. Her Çarşamba günü gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerde Türkiye’de yaşayan sanatçıların atölyelerine konuk olarak ürettikleri işleri kendi ortamında deneyimlemiş, sanatçıyı yakından tanımış ve eserleri ile bağ kurmuş oluyoruz. Çarşamba buluşmalarımızda kimi zaman sanat danışmanımız eşliğinde sergi turları düzenliyor, danışmanımızın anlatımıyla terminolojiye daha da hakim oluyor, her seferinde sanata bir adım daha yakınlaşıyor ve sanat gündemini yakından takip ediyoruz.
Pasaj’da Bir Yıl
“İyilik İçin Sanat” felsefesiyle çıktığımız yolda genç sanatçıların üretimlerine katkıda bulunmak adına pek çok projeye ve sergiye imza attık. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden yeni mezun olmuş, üretmek için atölye ihtiyacı olan sanatçılara 1 sene boyunca Prof. Dr. Nedret Sekban ve sanatçı Aslı Özok yürütücülüğünde bütün masraflarını karşılayarak destek verdiğimiz projemiz “Pasajda Bir Yıl” projesini hayata geçirdik. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun genç sanatçıların bir sene boyunca üretim masraflarını karşılamak ve genç sanatçılara atölye ortamı yaratmak motivasyonuyla hayata geçen proje ile Türkiye Güncel Sanatı’na birçok resim kazandırdık. Gerçekleştirdiğimiz yurtdışı gezileri ile sanatçıların yeni deneyimler kazanmasına vesile olduk. Bu sene 4. senesine giren projenin Türkiye’deki bütün güzel sanatlar fakültesi mezunlarının başvurusuna açılmış olduğunu da sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Anadolu’dan İzlenimler
Ardından Anadolu’da güzel sanatlar fakültelerinde okuyan öğrencileri İstanbul’daki güncel sanat ortamı ile tanıştırmak üzere yürüttüğümüz “Anadolu’dan İzlenimler” projesi gerçekleştirdik. Anadolu’dan İzlenimler, İyilik İçin Sanat Derneği’nin Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki güzel sanatlar fakültelerinde eğitimlerini sürdüren, başarılı öğrencileri gruplar halinde İstanbul’da konuk ettiği, sanat ortamıyla tanıştırdığı ve gelişimlerine katkı sağladığı bir projedir. Genç sanatçıların eğitimini desteklemeyi amaçlayan proje bağlamında öğrencilerin ziyaretlerinin ardından iki ay içerisinde ürettikleri birer eser proje ismiyle aynı adı taşıyan Anadolu’dan İzlenimler sergisi bağlamında sanatseverlerle karşılaşma fırsatı bulmaktadır. Derneğimiz bu proje ile Anadolu’daki 24 ilin Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 72 öğrenciyi önemli sanat mekânlarını ve etkinliklerini gezmek üzere İstanbul’da ağırlamış, onları sanat ortamı ile buluşturmuş oldu. Projemiz 3. yılında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Atölye Cer
Biz sanatın ulaşılabilir olmasına, dolayısıyla da görünürlüğünün daha da çok artması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için galeri ve müzeler ile sınırlı kalmaması gerektiğine, sanata mekânını açmış, buna uygun hale getirmiş alanların da kullanılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Bu vesile ile Türkiye’nin sanata değer katan gayrimenkul markası Ege Yapı ile iş birliğine giderek profesyonel sanatçıların katılımı ile “Atölye Cer” projesini gerçekleştirdik. Ege Yapı’nın Cer İstanbul projesinde seçkin sanatçıların bir araya gelerek sanat eserleri üretebilmeleri için Atölye Cer adı ile tahsis ettiği alan, sanatçıların üretim için atölye ihtiyacını karşılayarak tamamen modern ve özgür bir çalışma alanı sağlıyor. Sanatçılara 2 yıl boyunca çalışma mekânı sunan proje, genç ve yetenekli 17 sanatçının faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 2. senesini tamamlayan Atölye Cer projesinde yer alan sanatçılar, Cer İstanbul’da kurulan özel bir sergi alanında da hem karma hem de kişisel sergi düzenleme fırsatı yakalıyor.
Alenen Sanat
Son olarak Akasya Kültür Sanat iş birliği ile “Alenen Sanat” projesini hayata geçirdik. Alenen Sanat projesi kapsamında yeni nesil sanatçıların keşfedilmesi ve tanıtılması amaçlanıyor. Resimden heykele, dijital sanatlardan enstalasyona çeşitli alanların bir arada değerlendirildiği multidisipliner sanat projesi olan “Alenen Sanat” 19 genç sanatçının katılımı ile gerçekleştiriliyor. Sanatçıların gelişiminde önemli bir rol oynayan projede, sanat kariyerlerini geliştirmek isteyen yeteneklerin çalışmaları sanatseverlerle buluşturuluyor.
Hayata geçirmiş olduğumuz dört projemizde üretilen eserleri birçok uluslararası çağdaş sanat fuarı ve sergilerde yer alarak sanatseverlerlerle buluşturma imkânı sağladık. Dernek olarak katıldığımız ve düzenlendiğimiz birçok sergi ile projelerimizde yer alan sanatçılarımızın görünürlüklerine katkı sağlarken, eserlerini de önemli koleksiyonerler ile buluşturma fırsatı yakalamış olduk.
Sanat Elçileri
Evrensel bir değer olan sanatın daha geniş kitlelere yayılması amacıyla faaliyetlerini sürdüren, sergilerden elde ettiği gelirin tamamıyla sanatçıları destekleyen İyilik İçin Sanat Derneği olarak, İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu ile görüşmelerimiz neticesinde “Genç Kadın Sanatçıların Yerel Kültür Politikası Gelişimine Katılımını Teşvik Etme” projesi kapsamında başvurduğumuz hibe destek programına katılmaya onay aldık. Bu proje ile İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yaklaşık 600 Bin TL hibe desteği almaya hak kazandık. Kadınların sanat dünyasındaki yerinin ve öneminin çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu programa da kadın sanatçıları ön plana çıkaracak bir proje ile başvuruda bulunduk. Geliştirdiğimiz ‘Genç Kadın Sanatçıların Yerel Kültür Politikalarının Gelişimine Katılımının Teşvik Edilmesi’ amaçlayan “Sanat Elçileri” projesi ile Van, Erzurum, Diyarbakır, Mardin, Mersin, Nevşehir ve Sivas illerini kapsama alanımıza aldık. Bu illerdeki genç kadın sanatçıların yerel kültür politikalarının oluşturulmasına katılımlarının teşvik edilmesi ve bu konuda düzenlenecek araştırma, eğitimler ile altyapılarının güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Proje kapsamında belirlenen illerden seçilen genç sanatçıların İstanbul’da konunun uzmanlarından “Eğitmen Eğitimi” almalarını sağladık. Eğitimlerin ardından derneğimizin gözetmenliğinde geldikleri illere dönen sanatçılar, yerel yönetimler, kurumlar ve üniversitelerde aldıkları eğitimler ışığında bir nevi sanat elçisi olarak sanat ortamının gelişimine katkı sağlayacaklar.
İyilik İçin Sanat Derneği, sanatın evrenselleşmeye sağladığı katkı bilinciyle Türkiye’nin sesini uluslararası platformlarda duyurma hedefi ve ülkemiz sanatçılarını uluslararası platforma taşıyacak projelerle yoluna devam edecek. Köklü bir tarihi geçmişe, birbirinden farklı etnik ve kültürel değerlere ev sahipliği yapan ülkemizin de sanatçıları ile dünyada bir çekim merkezi yaratacağına ve bu vesile ile sanatın ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bize düşen ise sanata ve sanatçıya gereken önemi ve hassasiyeti göstermek, sanatçılar ile sanat izleyicilerini buluşturmak ve iş dünyası ile sanat dünyası arasında köprü görevi kurmaktır. Sanata her ne düzeyde olursa olsun ilgi duyan ve yakın hisseden her bireyin, kurum ve kuruluşların derneğimizi desteklemelerinden mutluluk duyarız.
Projelerimizde üretilen eserler ile yer aldığımız sergilere ve derneğimizle ilgili detaylı bilgilere www.iyilikicinsanat.org web sitesinden ulaşabilir ve sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.