İnternetin 1.0 döneminden bu yana, işleriyle hafızalarımıza kazınan Grafi2000’in kurucusu Varol Yaşaroğlu, 1,5 yıl önceki sohbetimizden bu yana kendi yarattığı hayal dünyasındaki her şeyi hızla değiştirmeye ve gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Bunun için güçlü bir silahı da var; çocuk ruhu…
Röportaj: Sebla TANIK
Seninle en son röportajımızda Fırıldak Ailesi’nin vizyon dönemiydi. Kral Şakir Cartoon Network’te yayınlanıyordu ve sinema projesi yeni start almıştı. Aradan geçen süreçte neler yaptın?
Kral Şakir Cartoon Network’te yayınlanmaya devam ederken, bir sinema filmi geldi. 2 ayda 1 yayımlanan bir dergisi çıktı, 4 kitabı çıktı. Bu kitaplar kaliteli baskı, malzemede bütçeden kısılmadan yapılmış kitaplar ve dolayısıyla belli bir fiyatın altında satılması mümkün olmayan kitaplar. Buna rağmen yüksek sayıda baskıları yapılıyor. Çocuklar arasında trend olmuş durumda. Kitap okumayan çocuklara bile kitabı sevdirdi. Bu büyük bir kazanç… Greyder Kids’le bir anlaşma sağladık çanta ve ayakkabıları çıktı. Yakında Defacto’yla yaptığımız anlaşma doğrultusunda tişörtleri de çıkacak. Ve ikinci film için de kolları sıvadık. Kral Şakir oyuncakları için de görüşmeler yapıyoruz. Onun da bu sene içinde çıkacağını umuyorum. Şu an enerjimizin büyük bölümünü bu projeye ve markalaştırma yoluna kanalize etmiş durumdayız.
Kral Şakir nasıl bir çizgi film?
Kral Şakir’in evreni hayvanlardan oluşuyor. İnsani vasıflar yüklenmiş hayvanlardan oluşan bir evren… Hikayesi Nisan 2016’da başladı. İlk üç bölümünü birbirine bağlayıp sinemada özel bir gösterim düzenledik. Çocukların ilk tepkilerini bu esnada aldık. Filmi izlerken çok güldüler, çok eğlendiler. Bu manzara karşısında bu işin güzel olacağını zaten hissettim. Yayınlanma sürecinde de hem Cartoon Network, hem biz izleyiciden çok güzel tepkiler aldık. Kanalın en çok izlenen yapımları arasına girmeyi başardı çizgi filmimiz. Bu aslında zorlu bir süreç… Bir karakter oluşturmak ve onu markalaştırmak için ciddi yatırımlar yapılır dünyada. Bizde bu süreç çok hızlı ilerledi.
Cartoon Network’ün talepleri oldu mu hazırlanırken, yoksa sizi tamamen serbest mi bıraktı?
Çizgi filmler için bir RTÜK kanunu çıktı. Herhangi bir kanal çizgi film yayınlıyorsa, bunun %20’sini yerli çizgi filmler oluşturacak, bu yerli çizgi filmler ise toplumla ters düşmeyecek yapıda olacak. Biz Kral Şakir’i yaparken zaten böyle bir fikirdeydik. Genel izleyici kitlesine yönelik bir çizgi film olsun istiyorduk. O yüzden gayet uyum içindeyiz.
Kral Şakir’in bu başarısı için, diğer işlerine nazaran daha farklı bir strateji mi uyguladınız, yoksa Grafi2000 ekibi olarak mizahınız çocuklar üzerinde daha mı etkili oldu?
Çocuklara yönelik işler, yetişkinlere yönelik işlerden daha hızlı yol alır her zaman. Fırıldak Ailesi’nin bölümleri internette 1-2 milyon izleniyorken, çocuklara yönelik yaptığımız Çürük Ali Mikrop Necati çizgi filmi 40 milyon izleniyor. Çocuklar internette de, diğer mecralarda da daha ulaşılabilir. Lisans olaylarında da öyle. Evet Fırıldak Ailesi de sevilip benimsendi ama onun izleyicisi olan yetişkin kitle, Fırıldak Ailesi’nin tişörtü ve benzeri eşyaları çıktığında rağbet gösterir mi? Emin değilim.
Peki zamane çocuklarının güldükleri, sevdikleri şeyleri nasıl yakalıyorsun?
Çocuk ruhunuzu kaybetmediğiniz zaman, çocukların gündemini de otomatikman yakalıyorsunuz. Birbirine paralele şeyler bunlar. Çocuklar arasındaki trendler zaten bizim hayatlarımızın içinde. Mesela Berk (Tokay) ve Can (Dizdaroğlu) sürekli bilgisayarda oyunlar oynayan insanlar. Ben çizgi romanları hala okurum. Marvel’lar, DC’ler benim hayatımda hep var. Cannes’a gidiyorum oradaki fuarlarda yeni çıkan çocuk yapımlarını takip ediyorum. Tiyatroda çocuk oyunlarına da gidiyorum.
Pictoos vardı. Trafik kurallarını eğlenceli bir şekilde öğreten bir proje olacaktı. Senin de çok güvendiğin bir projeydi, bunda muvaffak oldun mu?
Doğuş Otomotiv sponsorluğunda, ”Trafik Hayattır” projesi kapsamında başladı Pictoos. Biz bir çok animasyon yaptık ve bunlar internette yayınlandı. Bütçesel nedenlerden ötürü projede devamlılık sağlanamadı. Hala çok güvendiğim, evrensel olduğuna inandığım güzel bir proje Pictoos. Bizim uyanmayı bekleyen canavarlarımız var (gülüyor). Pictoos’ta bunlardan bir tanesi. Noel Dayı, Koca Kafalar… Hiçbiri ölmedi. Uykuda bekliyorlar. Türkiye’de, bizim sektördeki şartları biliyorsun. Sponsorlukların ve bu işe yatırım yapabilecek insanların yardımıyla hayata geçebilir bunlar. Bunun için de çalışıyorum, görüşmelere gidiyorum, umutluyum. Elbet uyanacakları zaman gelecek.
Fırıldak Ailesi’ni beyazperdeye taşırken sancılı bir süreç geçirmiştiniz. Kral Şakir’de işler nasıl ilerledi?
Fırıldak Ailesi’ni yaparken, 3. partilerden yardım almıştık, yurtdışı bağlantılarımız oldu. Onlardan kaynaklı bir zorluk yaşadık. Ama Kral Şakir’de bu zorluğu yaşamadık. Tabi ki yine 3. partilerden yardım aldık, sonuçta bir sinema olayına 100’lerce kişi dahil olabiliyor. Karakter modellemesi, karakterlerin kemiklendirilmesi, ışık gibi bir çok faktör var. Ama bu kez o kadar bağımlı değildik, bu yüzden daha kolay oldu. Biz de Fırıldak Ailesi’nden sonra sinemaya dair bir çok şeyi öğrendik zaten. Görüntü kalitemiz yükseldi, ilk filme oranla teknik açıdan çok daha güzel bir iş çıkardık. Gittikçe de artacaktır bu kalite.
Ne kadar izlendi?
Film 400.000’e yakın kişi tarafından izlendi. iTunes’ta ve Tivibu’da yayınlanıyor şu an ve izlenme oranı daha da artacak. Film kendisini kurtardı. Fakat benim beklentim daha yüksekti. Daha çok izlenmesi de muhtemeldi aslında ama bir filmin izlenmesinde bir çok faktör var. Doğru zamanda mı gösterime girdi? O sırada sizinle birlikte hangi filmler gösterime girdi? İşin bu kısmına ikinci filmde daha çok kafa yoracağız.
Devam filmi çekilmesinde bu yeterli bir rakam mı?
Harcadığımız bütçeyle, elde ettiğimiz bütçe birbirini dengeliyor. Yurtdışı satışları var daha bunun. Ayrıca marka sevildi, bunun üstüne gitmememiz için hiçbir neden yok şu an.Filmin geleceği de parlak görülüyorsa devam filmine neden yatırım yapılmasın?
Kral Şakir’in bir de tiyatro oyunu var gündemde…
Ben çocuk oyunlarını izlediğimde, ebeveynlerden ”Doğru düzgün oyun yok, saçma sapan işler yapılıyor. Çocuğum kadar benim de keyifle izleyebileceğim bir iş yok” gibi eleştiriler duyuyordum. Bu alanda bir boşluk olduğunu zaten düşünüyordum. Tamamen bizim talebimiz doğrultusunda giriştik tiyatroya. Ortaya BKM ve Grafi2000 işbirliğiyle büyüklerin hiç sıkılmadan izleyebileceği, çocukların aptal yerine konmadığı, işin içinde interaktif bir etkileşimin olduğu bir oyun çıkarttık. Komedi Festivali kapsamında start aldı bu oyun ve o kadar güzel geri dönüşler aldık ki, oyunun her pazar devam etmesine, sömestr tatilinde ise hafta içi her gün sahnelenmesine karar verdik.
Yeni projeler?
Sana daha önce bahsetmiştim Cartoon Network, Kral Şakir’i Ortadoğu’ya taşıyor. Promolar da başladı. Bu dünyada ilk kez gerçekleşiyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 8 ayrı lehçeye çevirdi Kral Şakir’i. Yani ciddi bir seslendirme yatırımı da söz konusu. Ufak tefek kültürel adaptasyonlar da yapıldı. Bu bizi çok heyecanlandıran bir diğer gelişme. Umarım orada da başarı elde ederiz ve diğer ülkelere de açılmaya başlarız.
Varol Yaşaraoğlu 2017 röportajını okumak için tıklayınız