Andy Warhol (6 Ağustos 1928 – 22 Şubat 1987) Pittsburgh, Pensilvanya, ABD’de dünyaya gelmiştir. Amerikalı, ressami film yapımcısı ve yayıncısıydı. Pop art akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir.
Seri üretimin, seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanır. Resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır. Bu radikallik aslında tepkidir ve çağın toplumsal olaylarıyla bir bütünlük içindedir.
Pittsburgh’da Çekoslovak göçmen bir ailenin çocuğu olan Andrew Warhola sanat tarihi okuduktan sonra New York’a gidip Vogue ve Harper’s Bazaar dergilerinde illüstratör olarak çalıştı.
1960’larda Campbell çorbası ve Coca-Cola gibi markaları alıp bunların resimlerini bir ipek baskısı tekniğiyle çoğaltmasıyla tanınmıştır. Stüdyosu Fabrika’da Marilyn Monroe ve Elvis gibi film yıldızları ve ünlü kişilerin portrelerini yapıp bunları sürekli tekrarlayarak bir stil yarattı. Warhol’un eserleri zamanın Amerikan kültürü olan ünlüler kültü ve medya-doygunu, tüketim toplumun kültünü yansıtıyordu. Aynı zamanda uzun metrajlı sanat filmleri yaptı, kitaplar yayınladı, genç ressam ve müzisyenleri teşvik etmişti.
Warhol’un “Marilynler” adlı eseri bir pop art ikonu olmuştur.
Nico ve The Velvet Underground‘ı Andy Warhol keşfetmiştir. Sanatçının pop-art‘ı, The Velvet Underground‘ın bütün etkinliklerinde kendisini gösterir.
Warhol çektiği kısa filmlerle Bağımsız Film Ödülü’nü kazandı. Ayrıca “Empire” ve “Sleep (uyku)” isimli iki deneysel uzun film çekmişti. Bu filmlerden ‘Empire’ 8 saat süren ve yapımı, Empire State Binası’nın karşısına konulmuş bir kameranın 8 saat boyunca sabit bir noktada çalıştırılmasıyla gerçekleşmişti. ‘Sleep’in konsepti de benzer bir çalışmaydı. Uyuyan birinin 6 saatlik uykusunu görüntülüyordu. Warhol, yaptığı bir röportajda ‘Birisinin yazdığı kitabı okumaktansa, kendine iç çamaşır alışını seyretmeyi tercih ederim’ demişti.
Warhol’un 1966’da yaptığı “Chelsea Girl” adlı filmi, ticari salonlarda gösterilen ilk underground film olarak tarihe geçti. ’67 yılında Warhol üniversitelerde konuşmalar yapmaya başladı. Konuşmaları o kadar başarılı olmuştu ki, bazı üniversiteler, onun yerine konuşma yapması için Warhol’a benzeyen tiyatrocularla anlaşmaya başladı. 3 Haziran 1968’de Warhol’a, radikal feminist bir grubun üyesi olan Valerie Solanas tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Warhol göğsünden aldığı üç yara nedeniyle önce öldü sanıldı, kalp masajıyla hayata döndürüldü, ancak iki ay sonra ayağa kalkabildi. Solanas önce akıl hastanesine ardından da 3 yıllık cezasını çekmek üzere ceza evine gönderildi. Bu olayı anlatan I Shot Andy Warhol adlı bir film çekildi.