Artkolik, yeni sanat sezonunu kurucusu Nazlı Keçili’nin sanat danışmanlığını üstlendiği ve genç sanatçıların üretimlerinden oluşan “Metamorfoz / Metamorphosis” adlı karma sergi ile açıyor. Serginin kürasyonu Karolin Kuyumciyan Guichard tarafından gerçekleştirilirken, sergi tarihi dokuya sahip Maison Tomtom’da 22 Eylül – 5 Kasım 2021 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sanatçılar arasında Betül Kotil, Esk Reyn, Göktuğ Güngör, İlayda Ar, Özge Kul, ve Sefa Çakır yer alırken çalışmalar her şeyin değiştiğinin ama hiç bir şeyin yok olmadığının, maddenin, tekniğin, düşüncenin, zamanın ve hatta sanatçının eseriyle olan ilişkisinde nasıl evirilip yol aldığının somut bir örneğini izleyiciye göstermeyi hedefliyor.
Sergi koordinatörü Begüm Boztaş eski tarihlerde Papaz’a ait bir ev olarak kullanılan Maison Tomtom’un sergi mekanı olarak seçilmesini izleyicinin sergi temasıyla bağlantılı olarak geçmişten bugüne geçirdiği dönüşümü keşfetmelerine olanak sağlayacağını belirtiyor. Eserler Karolin Guichard tarafından 1870’lerde inşa edilmiş olan binanın katları boyunca yerleştiriliyor ve sergi ziyareti lobiden başlayarak katlar, merdivenler boyunca sürerek tarihi yarımada manzaralı teras katında son buluyor.
“Her şey değişir, hiçbir şey yok olmaz. Dünyada kalıcı olan hiçbir şey yoktur. Her şey ileri doğru akar, tüm varlıklar değişken doğalarıyla vücuda gelir; çağlar da tıpkı bunun gibi sürekli bir devinimle süzülür.”
Ovidius
Sergide yer alan sanatçılar; malzemeyi, düşünceyi ve çeşitli teknikleri sanata dönüştürme biçimleri ile izleyicinin karşısında yer alıyorlar. Esk Reyn’in yapıtında madde, sanatçının müdahalesiyle bir sanat yapıtına evriliyor; oksitlenme sürecinden sonra farklı biçimlerde kestiği metal levhaları yeniden birleştiren sanatçı, maddeleri heykele dönüştürüyor. Bu etkileşimli süreçte madde sanatçı tarafından bir sanat yapıtı haline getirilirken, yaratıcı süreç de eş zamanlı dönüşerek sanatçının düşüncelerini yeniden şekillendiriyor. İlayda’nın seramik kürelerden birinin üstüne çizdiği kusurlu çizgi ile Betül’ün spatula ile daimi -adeta tefekkür niteliğindeki- karıştırma eylemi sonucunda ortaya çıkan kuş yuvalarının her iki sanatçının da düşünme biçimlerini değiştirdiğini görüyoruz. Özge’nin seramik işleri ise sergide göreceğiniz değişen düşüncelerin soyut bir dışavurumu olarak izleyiciye sunuluyor. Sanatçının tekniğinde sürekli bir yenilenme var; bu yenilenmenin sonucunda ortaya çıkan dönüşüm ise sanatçının eseri üzerinden çok net olarak okunabiliyor. Sefa, keçeli kalem ile farklı teknikler denedikten sonra sanatını katlar boyu yayılan eserlerinde yeniden şekillendiriyor. Son olarak Göktuğ’un desenleri, beş duyumuzla algıladığımız kentin değişimini ortaya koyuyor.
Tıpkı Ovid’in sözünü ettiği gibi, Metamorfoz sergisi de her şeyin değiştiğinin ama hiçbir şeyin yok olmadığının, maddenin, tekniğin, düşüncenin, zamanın ve hatta sanatçının eseriyle olan ilişkisinde nasıl evirilip yol aldığının somut bir örneğini izleyiciye göstermeyi hedefliyor.
Sergide eş zamanlı olarak Artkolik’ in bir diğer alanı eğitim organizasyonu ile Maison Tomtom’a özel etkinlikler, sergi turları ve sohbetler gerçekleşecek. Etkinlik takvimi Artkolik’in web sitesi ve sosyal medya kanallarından anons ediliyor olacak.
Sergi kataloğu için egitim@artkolik.net adresi üzerinden iletişime geçiniz.