Yerli ve yabancı tiyatro ve dans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali 1 Aralık 2019 tarihine kadar devam ediyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yıl ki kampanyası “Hayat ters yüz” olarak belirlendi.
*Programa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://tiyatro.iksv.org/tr/program
16 Yerli Yapım
İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını da üstlendiği “Io”, festivalin açılışını yapacak. Oyunun yazar ve yönetmeni Şahika Tekand, sahnede olacak.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve İKSV işbirliğindeki proje kapsamında bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla hayata geçirilen Tuşba Kent Tiyatrosu’nun sahneleyeceği “Dünyanın Ortasında Bir Yer” , Yücel Erten’in sahneye koyduğu Büchner’in iki metni üzerinden yorumlanan Tiyatro Pera yapımı “Barakalar ve Saraylar”, Alman yazarlar Andreas Sauter ile Bernhard Studlar’ın kaleme aldığı ve Kemal Aydoğan’ın sahneye taşıdığı Moda Sahnesi yapımı “Ver Parayı!” Özgül Akıncı’nın yönetiminde sahnelenecek “Kadar” , Philip Ridleyin kaleme aldığı ve Eyüp Emre Uçaray yönettiği “Narin Napalm”, Gülriz Sururi’ye saygı duruşu niteliğindeki “Kaldırım Serçesi “,Talin Büyükkürkciyan, Tolga Tüzün ve Hazal Döleneken’in kendi yarattıkları masallardan yola çıkarak, dans, ses ve görsel sanatların birbiriyle etkileştiği “Bak Sen!”, Özen Yula’nın kaleme aldığı “Sahibinden Kiralık” festival kapsamında sahnelenecek.
Wajdi Mouawad’ın 1975-1990 arasında yaşanan Lübnan İç Savaşı’nı anlatan “Yangınlar”ından yönetmen Murat Daltaban’ın yorumuyla Ceren Ercan’ın kaleme aldığı “Türkiye Üçlemesi”nin üçüncü oyunu olan “Tahran Rüyası” ise Mark Levitas rejisiyle okuma tiyatrosu olarak festival seyircisiyle buluşacak.
Dansçı Ekin Tunçeli’nin konsept ve koreografisi kendisine ait olan performansı “bir şey” ve dans sanatçıları Su Güzey ve Evrim Akyay’ın “kedi kedi” dans gösterileri de görülebilecek.
İstanbul Tiyatro Festivali
İstanbul Tiyatro Festivali ilk kez 1989 yılında gerçekleştirildi. 2002’ye kadar her yıl, 2002‘den 2017’ye kadar iki yıl arayla Mayıs ayında düzenlenen üç haftalık festival, 2017’de yıllık seyrine geri döndü. Artık her yıl Kasım ayında, iki haftalık süreyle düzenlenen festival kapsamındaki yapımlar ve topluluklar, hem izleyiciye hem de sanat dünyasına farklı açılımlar kazandırıyor; ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumlar, her yıl İstanbul Tiyatro Festivali merceğinden sahnelere yansıyor.
İstanbul Tiyatro Festivali, 2009 yılında Avignon Festivali, Atina & Epidaurus Festivali, Barcelona Grec Festivali ile birlikte Akdeniz Festivalleri Birliği Kadmos’u kurdu. Kadmos, yalnızca ortak prodüksiyonları değil, ortak eğitim alanlarını da destekleyen bir birlik olarak çalışmalarına devam ediyor. Yine bu kapsamda yürütülen “Kadmos Seyahat” ise çeşitli ülkelerin genç sanatçılarına ve dramaturglarına farklı festivalleri izleme olanağı tanıyan bir eğitim projesi olarak sürdürülüyor.
1997 yılından bu yana her yıl bir Türk ve bir yabancı sanatçıya Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunan İstanbul Tiyatro Festivali, eğitim projeleri, ortak yapımları ve günümüz toplumsal sorunlarına dair temalara değinen programıyla her yıl gösteri sanatları alanında ulusal ve uluslararası düzeydeki yeni yönelimleri ve çalışmaları İstanbul’a taşımaya devam ediyor.