Bu yıl 25. yaşını kutlayacak Sónar Festivali’nin İstanbul ayağı, elektronik müzik sahnesinin baş döndüren DJ / prodüktörlerinin yanı sıra yaratıcılık ve teknolojiyi bir araya getiren pek çok sanatçıya da ev sahipliği yapacak.
6 – 7 Nisan 2018 tarihlerinde yeniden Zorlu PSM’de gerçekleşecek Sónar Istanbul’un Digilogue sunumuyla gerçekleşecek performansları arasında; Adrien M & Claire B’nin sanat, hayal gücü ve gerçek dünyanın sınırlarını ortadan kaldıran projesi Hakanaï; yapay zeka ve makina öğrenim uygulamalarını dijital bir büyü içinde izleyicisine sunun Hyper_Hologram; Onur Sönmez ve Motoi Shimizu’nun Mandalay enstalasyonundan sonra ikinci kıtalararası iş birliği olan Hero ヘロ, Daito’nun kas hareketleriyle yeni deneyim yarattığı projesi Phaenomena; Ethem Cem, Tiber Ergür ve Enes Özenbaş’in bireyler ile doğa arasındaki ilişki üzerine kurgulanan projesi Phaenomena; Alva Noto’nun kusurlu elektronik sesler üzerine fırtınalı bir dijital peyzaj yarattığı son projesi Uniqeav; ziyaretçileri görsel-işitsel bir gezegene taşıyacak.
Sónar İstanbul kapsamında yer alan ve Digilogue’un desteğiyle gerçekleştirilecek Sonar+D’nin görsel sanatlar, interaktif içerik, sanatçı konuşmaları, sunumlar, demolar, workshop, sektörel ve yaratıcılık bazlı panellerle dolu programı çok yakında açıklanacak.
HAKANAI by Adrien M + Claire B // Sonar Hall (Drama Sahnesi) // 6 Nisan Cuma
Hakanaï sanat, hayal gücü ve gerçek dünyanın sınırlarını ortadan kaldırıyor. Dijital bir kübün içinde, canlı müzik eşliğinde fiziksel hareket modellemesinden ilham alan canlı animasyonlar dijital sanatçılar Adrien M & Claire B’nin sanat yönetmenliğinde izleyici ile buluşuyor.Dört cepheli performansın ardından izleyiciler sahne kurulumunu keşfetmek için sahneye davet ediliyor.
Phaenomena by Daito // Sonar Screen (LED) // 6 Nisan Cuma
Tokyo merkezli dijital medya sanatçısı, interaksiyon tasarımcısı, programcı ve DJ olan Daito Manabe, özel bir performansla festivalde yer alacak. Teknolojik ve artistik araştırmalar yapan Rhizomatiks Research’ün başındaki isim olan Daito, son dönemde çok ses getiren ve drone’lar ile çantaların sergilendiği Dolce Gabbana defilesinin de mimarı. MIKIKO ve ELEVENPLAY ile birlikte gerçekleştirdiği drone, robot ve 3D görüntülerden oluşan teknoloji merkezli performanslar düzenleyen Daito, bugüne kadar Ars Electronica, Sónar (Barselona), Scopitone (Nantes) ve MUTEK (Mexico City) olmak üzere pek çok uluslararası festivalde yer aldı. Björk’ün 2015 çıkışlı Vulnicura albümünde yer alan “Mouth Mantra” şarkısına hazırlanan klibin görsel tasarımını üstlenen Daito, bugüne kadar Squarepusher, FaltyDL, Timo Maas, Flying Lotus, Nosaj Thing ve Chance the Rapper gibi pek çok sanatçıyla iş birliği yaptı.
Synthesis by Ethem Cem + Tiber Ergür + Enes Özenbaş // Sonar Screen (LED) // 7 Nisan Cumartesi
İstanbul çıkışlı görsel sanatçı Ethem Cem’in projesi olan Synthesis, bireyler ile doğa arasındaki ilişkiyi vurgulayan, Tiber Ergür ve Enes Özenbaş’ın da yer aldığı bir görsel-işitsel performans. Bir metafor olarak kurgulanan Synthesis, doğada parlak renkleriyle göze batan yaratıkların biyolojik bir yaklaşımla görsel ve işitsel olarak dışavurumunu ifade ediyor.
Uniqeav by Alva Noto // Sonar Hall (Drama Sahnesi) // 7 Nisan Cumartesi
Berlin merkezli Alman sanatçı ve müzisyen Alva Noto, bugüne kadar müzik, sanat ve bilim arasında yoğun geçişlerin yer aldığı çalışmaya imza attı. 1994 yılında Noton plak şirketini kuran Alva Noto, indirgemecilik üzerine kurduğu güçlü bir bağla, ses deneylerini, işaret kodlarını, akustiği ve görsel sembolleri barından elektronik müzik alanına yönlendi. Daha sonra RasterMusic ile güçlerini birleştirerek Raster-Noton’un krucularından biri olan Alman sanatçı bugüne kadar Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda (cyclo.), Blixa Bargeld ve Mika Vainio ile Avrupa, Asya ve Amerika’da turladı. Alva Noto, son olarak kusurlu elektronik sesler üzerine fırtınalı bir dijital peyzaj yaratığı yeni görsel-işitsel performansı UNIEQAV’ı yarattı.
HYPERHOLOGRAM by anonymous // Sonar Hall (Drama Sahnesi) // 7 Nisan Cumartesi
Hyper_hologram iki insanın arkadaşlığından ve ortak ilgi alanlarından doğmuş, canlı performanslardan karışık şovlara kadar uzanan geniş bir sanatsal iş. Yapay zeka ve makina öğreniminin uygulamalarını dijital bir büyü içinde izleyicisine sunuyor. Burada, hard-drivelar anıların çömlek kırıkları, Rachamninoff sayılardan oluşan çok boyutlu bir vektörden başka bir şey değil. Şehirler ise hyper_land’in hologramları. Burada her şey birbirine dolanmış. Hepsine dokunabilir ve hepsiyle dans edebilirsiniz.
HERO by Onur Sonmez + Motoi + Sinan Tinar // Sonar Screen (LED) // 7 Nisan Cumartesi
Onur Sönmez ve Motoi Shimizu’nun Mandalay enstalasyonundan sonra ikinci kıtalararası işbirliği olan Hero ヘロ, mekana özel bir enstalasyondur. Sanatçıların iddiaları, her insanın hayatının bir noktasında balinanın karnına doğru yutulacaklarıdır. Motoi, geçen yaz Reunion Adası’nın sahillerinde bir balinanın sudan o harikulade yükselişini deneyimleme şansı yakalamıştır. Onur Sönmez ise 2015 yılında İstanbul’da balinanın karnında olmayı deneyimlemiştir.
İkilinin bu işte yakalamak istedikleri, parlayan yüksek teknolojili bir dijital sanat işinden ziyade yaşadıkları rahatlatıcı ve soyut anılarını izleyenlerle paylaşmak. Hero ヘロ, bu anlamda sakin bir dönüşüm sürecini temsil ediyor. Tüm insanların birleşme yolundaki yolculuklarında aşmaları gereken bazen karanlık ve zor bir adım.